Cel mai mare cros pentru Epilepsie din Romania a dat startul și în Bacău în data de 2 iunie!

Tu ai văzut o persoană în timpul unei crize de epilepsie?

În România sunt înregistrate oficial 130.000 persoane cu epilepsie, dar numărul real se apropie de 400.000. Epilepsia nu este doar o problemă medicală, ea este, în fapt, o problemă socială, pentru că provoacă o suferinţă imensă pentru pacienţi şi membrii familiilor lor. 

Epilepsia este afecţiunea sistemului nervos central care permite apariţia unor crize tranzitorii ce tulbură activitatea cerebrală, însă, între crize, pacienţii sunt şi se comportă de cele mai multe ori normal. Pentru a veni în sprijinul persoanelor cu epilepsie, TELEPILEPSY – reţeaua de telemedicină în epilepsie în Romania, inițiază cel mai mare cros pentru epilepsie din ţara noastră. Evenimentul s-a numit „Epilepsy Challenge” şi s-a desfăşurat în 10 oraşe din România:

  • 26 mai: Timișoara;
  • 2 iunie: Bacău, Alba Iulia, Baia Mare, Brașov, Craiova, Sibiu, Tîrgu Mureș;
  • 9 iunie: București;
  • 16 iunie: Cluj-Napoca;

În orașul Bacău crosul „Epilepsy Challenge” a fost organizat de către lanțul de farmacii „Farmaciile Sf. Spiridon”, societate băcăuană ce s-a implicat activ de-a lungul anilor în acțiuni cu rezonanță în comunitate.

Epilepsy Challenge Farmaciile Sf. Spiridon a fost manifestare sportivă cu caracter caritabil (donație înscriere 70 lei), care constă într-un cros necronometrat pe o distanță de 5 km, organizat în scopul strângerii de fonduri pentru achiziția de aparate EEG și dotarea cabinetelor de epilepsie, precum și pentru înființarea primului centru național de sprijin psihologic pentru adolescenții bolnavi de epilepsie și pentru părinții care au copii bolnavi de aceasta tulburare neurologică.

„Crosul Epilepsy Challenge Farmaciile Sf. Spiridon este un apel către comunitatea băcăuana de a susţine pacienţii care se luptă cu epilepsia, o invitaţie la solidaritate faţă de semeni! La eveniment sunt aşteptați să alerge medici, farmacişti, asistenţi medicali, dar şi toţi cetăţenii care manifestă solidaritate faţă de persoanele care se confruntă cu această afecţiune.” a declarat Irina Iutuc – farmacist coordonator Farmaciile Sf. Spiridon

„Suntem dinaintea unei provocări ca împreună să învățăm despre cei care pe lângă noi și împreună cu noi își trăiesc dramele lor. Omul care suferă de epilepsie își trăiește drama lui între convulsii pe care mulți dintre noi le înregistrează cu maximă neatenție, ca fiind o boală care umilește. Fiți alături de ei de fiecare dată, încercați să le stați alături.

De fiecare dată înaintea lui Dumnezeu trebuie să facem un pic mai mult pentru celălalt, în dese rânduri cele mai bune lecții le-am primit de la oamenii care au trecut prin astfel de încercări și pentru care epilepsia sau alte boli care provoacă astfel de convulsii înseamnă uneori o zi pe viață și pe moarte, o viață pe viață și pe moarte. Să stăm de partea vieții și să încercăm să le facem o viață mai ușoară, o viață în care să le reducem efortul de a afla despre propria lor suferință și despre nevoia de a trăi împreună bucuria aceasta de a fi contemporan cu noi.

E o chestiune nu doar de o mână întinsă, de luat și dat bani, e o chestiune prin care învățăm că pentru a fi aproape de aproapele nostru este nevoie sa facem eforturi de a fi aropele aproapelui nostru. Învățați să fiți aproapele aproapelui vostru și fie că alergați, fie că ajutați, fie că donați, încercați să faceți un pic mai mult, măcar ieșiți din cea mai cumplită dintre neiubiri care este indiferența, pentru că opusul iubirii nu este ura, ci indiferența. Ieșiți din indiferență și ajutați, ajutați pentru ca cei care cu adevărat suferă de epilepsie, care sunt încercați în fel și chip, să poată merge mai departe, măcar cu nădejdea că pot ști ce au și încotro se îndreaptă. Uneori să se îndrepte către inima noastră, a celor care învățăm că suntem aproapele aproapelui nostru” – Pr. Constantin Valer Necula

Traseul a fost de 2,5 km, acesta fiind repetat de 2 ori pentru a oferi participantilor șansa de a alerga 5 km. Traseul a fost gândit astfel încât sa aibă un impact minim asupra traficului rutier, oferind variante ocolitoare pentru ca acesta să se poată desfășura pe cât posibil nestingherit.

Detalierea traseului: Calea Mărășești nr. 5 (Piata Tricolorului) -> Str. Războieni -> Aleea Parcului nr. 2 -> Aleea Parcului nr. 32 -> Biblioteca Judeţeană Bacău ”Costache Sturdza” (nu se intra in curte) -> Aleea Parcului nr. 2 -> Strada Războieni -> Calea Mărășești nr. 5 (Piata Tricolorului), poarta de start a maratonului fiind si cea de finish.

Pentru a fi la curent cu proiectele fundației, abonați-vă la newsletter!
Email(*)
Introduceti adresa de email.