Conferința Sf. – Ediția a III-a intitulată „Vindecările Mântuitorului și vindecarea noastră” a reușit să încânte timp de mai bine de 5 ore, peste 1.700 de persoane participante la evenimentul organizat la Teatrul de Vară „Radu Beligan” Bacău.

– pr. univ. dr. Constantin – Valer Necula de la Facultatea de Teologie „Andrei Saguna“ din Sibiu a hipnotizat, pur si simplu, sala arhiplină a Teatrului de Vară „Radu Beligan”, vorbindu-le băcăuanilor despre „Vindecările Mântuitorului și vindecarea noastră”

Peste 1.600 de băcăuani au fost prezenți pe 18 decembrie 2015, la Teatrul de Vară „Radu Beligan”, în ziua în care ortodoximea îl prăznuiește pe Sf. Ierarh Spiridon, mare făcător de minuni și singurul sfânt care, potrivit tradiției, își părăsește racla pentru a veni în ajutorul oamenilor ce-l cheamă prin rugăciuni.

Aici, a avut loc cea de-a treia ediție a Conferinței dedicată sfântului, organizată de lanțul de farmacii „Sf. Spiridon” și Fundația „Sf. Spiridon”, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și Protopopiatul Bacău. Inițial, acțiunea fusese programată să aibă loc la Sala Ateneu, însă, vestea că în Bacău va conferenția preotul Constantin Necula a mobilizat întregul oraș, mii de oameni dorind să participe la eveniment.

Prin urmare, am fost nevoiți să mutăm conferința într-un spațiu mult mai generos, unde să încapă cât mai mulți simpatizanți ai oaspetelui: Teatrul de Vară. Cu o oră înainte de începerea conferinței, sute de oameni se îndreptau spre noua locație anunțată din timp, în special, în spațiul virtual, pe rețelele de socializare. De altfel, Facebook-ul a fost extrem de traficat de miile de băcăuani care, și cu o zi înainte de eveniment, încă mai căutau cu frenezie invitații la conferință (participarea s-a facut pe bază de invitații împărțite în rețeaua de farmacii Sf. Spiridon și de Episcopie), mulți fiind dispuși chiar să și plătească participarea la conferință. Tematica evenimentului a fost „Vindecările Mântuitorului și vindecarea noastră”, invitatul special, carismaticul Constantin – Valer Necula cucerind asistența încă de la primele vorbe de duh. Astfel, timp de mai bine de 5 ore, prin caracteristicul său stil conferențiar, a încântat cele peste 1.600 de persoane participante la eveniment.

Programul conferinței a debutat cu un scurt concert al quartet-ului „Consonanțe” din cadrul Filarmonicii „Mihail Jora”, care l-a încântat peste masură chiar și pe invitatul serii, făcându-l să sublinieze că „o să intrați în istorie cu copilașii aceștia minunați care au mângâiat corzile precum David Psaltirea altădată” (referire la anticul instrument muzical psaltirion, întrebuințat până în evul mediu). Momentul muzical a fost urmat o rugăciune comună spusă în cor de întreaga sală.

îndrăzni să spun că Sf. Spiridon, al călătorului sau Călătorul cel sfânt l-a adus aici pe părintele cel drag, de altfel, foarte vocal în Biserica ortodoxă și mult prețuit în toată lumea creștină și nu numai. Bine ați venit la noi. Vă mulțumim pentru dragostea ce o purtați Moldovei, băcăuanilor în mod special. Sunteți un dar mare al clipelor foarte rare”.

preotul Costică Busuioc, protopop de Bacău

Distinsul invitat a electrizat asistența cu al său discurs nonconformist și plin de carismă. „Vă îmbrățișez și vă mulțumesc tuturor, de la cel mai mic la cel mai mare. Vă spun că toți sunteti foarte mari, pentru bucuria pe care mi-o faceți și pentru faptul că dovediți că strada, în ortodoxie, stă, de obicei, sub siguranță și acoperită. Că putem să strângem o piață de oameni, ca să ne bucuram o viață de oameni și să dovedim că Biserica Ortodoxă nu este o biserică crescută din lume, ci daruită de Hristos lumii”, a fost mesajul de început al părintelui profesor Constantin Necula.

Apoi, invitatul a continuat să conferențieze pe tema vindecării, a dorinței oricăruia dintre oameni de a se însănătoși, plecând de la actul vindecării săvârșit cu doua milenii în urmă de Mântuitorul Hristos și atingând pe alocuri rolul pe care îl au, în societatea modernă, farmaciile, medicii și sfinții părinți. „Una dintre cele mai grave boli care ne-a cuprins odată cu facerea lumii a fost «demisia» de la fața lui Dumnezeu. Boala ascunderii în spatele păcatului este o boală grea. Mântuitorul încearcă să vindece această boală cu mult înainte de venirea Lui. Sf. Ion Gură de Aur ne spune, pentru a vindeca firea umană, Dumnezeu a continuat să creeze frumusețea munților, a apelor, a devenit OM prin tot ceea ce înseamnă frumusețea lumii, dar care nu l-a vindecat pe om de cădere. Căci logodna dintâi din Rai l-a facut pe om să nu-L mai vadă bine pe Dumnezeu”, si-a completat discursul părintele profesor, trecând prin conflictul milenar al omenirii legat de împârțirea pământului „bun care n-a aparținut niciodată omului, ci e un dar al lui Dumnezeu făcut pentru toți”, amintind de împăcarea firii umane cu firea divină prin unirea în Hristos, „relogodind firile, pe patul nunții – Crucea Golgotei”.

„Astăzi, vindecarea pe care a adus-o Hristos prin Cruce pare de domeniul absurdului. Cum adica ne-a împăcat Dumnezeu, că noi ne înjurăm toată ziua și, când nu ne înjurăm, călcăm unul pe gâtul celuilalt. (…) Ce fel de vindcare este aceasta care vine, dar nu însănătoșește pe nimeni, ci doar ne creează pentru o vreme senzația, ca de anestezie, ca mâine este o altă zi? Biserica este cea care propune farmacia de cuvinte cea mai de preț. Cuvintele pe care le propune Biserica pentru vindecarea nostră în Hristos sunt Credință, Nădejde și Dragoste”, a subliniat părintele profesor. Spre finalul discursului, invitatul serii le-a recomandat băcăuanilor prezenți la eveniment să reia textul Evangheliei, tocmai pentru a-i înțelege mai bine sensurile.

„Parcurgeți textul Noului Testament în întregime și, unde vedeți trimiteri în josul paginii, mergeți și citiți. Nu vă este interzis. E interzis să o tâlcuiti prost. Este singurul și cel mai la îndemână mod de a vă întâlni cu vindecările Mântuitorului Hristos, care nu sunt puține. Îndrăznesc să spun că însăși Scriptura este un manual de vindecare. Pentru că toate cuvintele Scripturii se fac viață și, având viață, nu mai ești bolnav, ești plin de viață, ești restaurat”, a fost sfatul plin de înțelepciune al părintelui profesor Constantin Necula.

Înainte de sesiunea prelungită de întrebari și răspunsuri care, practic, a desăvârșit evenimentul, în cele peste cinci ore cât a durat, corul de maici de la Mănăstirea Ciolpani de lânga Buhuși a cântat și încântat asistenta cu colindele interpretate magistral, aproape dumnezeiește, fapt ce l-a determinat pe părintele profesor Necula să propună sălii un moment inedit: acela de a colinda colindătorii, întreaga asistență cântând, ridicați în picioare, într-o manieră electrizantă, tradiționalul „O, ce veste minunată”. Până aproape de miezul nopții, părintele profesor a interacționat continuu cu sala, căreia i-a raspuns tuturor întrebărilor despre existență, credință, mântuire etc. adresate prin intermediul biletelelor scrise, evident, în maniera sa nonconformistă, dar perfect stapânită de cuvintele excelent meșteșugite.

„Fenomenul” Constantin – Valer Necula a absolvit Facultatea de Teologie „Andrei Saguna“ din Sibiu și este doctor în teologie, specializarea catehetică-omiletică și pedagogie creștină. Este autor de volume de predici, de studii și articole de omiletică și catehetică, dar și de cărți pentru copii și tineret, a tradus mai multe cărți și a scris articole în publicații din țară și străinatate, semnând, totodată, multiple studii în limba româna și în limbi străine – franceză, italiană, germană -, precum și numeroase recenzii. A susținut peste 150 conferințe în țară și în străinatate, participând la numeroase emisiuni de radio și de televiziune, atât la posturi naționale, cât si internaționale. Fără doar și poate, părintele profesor dr. Constantin Necula este unul dintre cei mai populari și îndragiți preoți misionari de după comunism, făcându-se plăcut mai ales în rândul tinerilor și adolescenților de peste tot, din țară, și devenind, astfel, un strălucit duhovnic al generației tinere.

 

Pentru a fi la curent cu proiectele fundației, abonați-vă la newsletter!
Email(*)
Introduceti adresa de email.